Over leefstijl

Op een gegeven moment ben je het zat. En nú ga ik er écht iets aan doen, denk je dan...

Herken je dat gevoel? Alle pogingen ten spijt; het is je nog steeds niet gelukt. 
Je wilt wel, maar hoe dan?

Wat is 'leefstijl'?

Leefstijl is jouw manier van leven. En wat doe je allemaal in het leven? Je slaapt, je wordt wakker, je gaat eten en dan ga je iets doen. Misschien ga je naar je werk, of je gaat thuis iets doen, of bij iemand op bezoek, boodschappen, sporten, wandelen, in de tuin werken, verzin het maar. We eten wat, we drinken iets, want je krijgt vanzelf weer honger en dorst. In de avond nog iets doen en dan gaan we weer slapen.

Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier. De een slaapt lang, de ander kort. De een gaat vroeg naar bed, de ander laat. De een eet of drinkt nog iets, de ander niet. Of je gaat van te voren juist nog even snaaien. Wat voor het slapen geldt, geldt ook voor het eten, het drinken, het bewegen, het omgaan met stress. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. 

En zo hebben we dus allemaal onze eigen stijl van leven.

 

Leefstijlroer

Positief

Het plaatje dat je hier ziet, is het spinnenweb van het Institute for Positive Health (IPH). Het IPH is een van de voorvechters voor een gezonde leefstijl in Nederland. 

In het spinnenweb zie je verschillende aspecten van het leven. Volgens het IPH zijn dit de dingen die er toe doen. Als je aan één draadje trekt, verandert de rest mee. 

Dit is een van de instrumenten waarmee ik in de coaching werk.

Wat wil jij?

De praktijk laat zien dat kleine aanpassingen in leefstijl een groot effect hebben. Wat zou jij willen veranderen? 

Stoppen met oude gewoontes, ongezonde gewoontes. Gemakkelijk gezegd, maar hoe dan? En hoe doe je het zodat je het volhoudt voor de rest van je leven? Duurzame veranderingen, gemakkelijk vol te houden en zonder jo-jo-effecten?

Heb je vragen over leefstijlcoaching? Ik kan je er van alles over vertellen. Als leefstijlcoach ben ik interdisciplinair opgeleid, uitgaande van de laatste wetenschappelijke inzichten en onderzoeken op het gebied van voeding, bewegen, slaap, stress & ontspanning en zingeving. Dat laatste houd ik graag concreet. Ik maak daarbij gebruik van een professionele talentenscan en de kernkwaliteiten van Ofman.

Ik deel mijn kennis graag met jou. En echt, het is gemakkelijker dan je denkt. Zoals voetballer Johan Cruijff het al zei: ‘je gaat het pas zien als je hem doorhebt’.

Nu eerst die knop omzetten… van denken naar doen. 

Een voorbeeld uit de praktijk

“Tot een bepaalde leeftijd was ik me helemaal niet zo bewust van mijn lichaam. Ik was lekker aan het leven, ik had het druk. 

Tot het moment dat ik een tia kreeg. Eerdere waarschuwingen hadden me nog niet tot voldoende verandering gebracht. De pogingen waren er wel. 

De onrust was er ook: af en toe een beetje flauw, snel weer wat eten, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, oplopend gewicht, en ja, het zit in de familie. Zou het niet gewoon genetisch zijn? Kán ik het wel veranderen? Na het bericht van de tia, dat was bij mij het moment. Nu was het klaar. 

Ik meldde me aan bij een leefstijlcoach. Een jaar later was ik 12 kilo lichter, ik ben fitter, heb meer energie en zonder moeite houd ik het vol om gezonder te leven.

Ik had het nooit verwacht, was eerlijkgezegd best sceptisch, maar ik heb veel geleerd van mijn leefstijlcoach. Ik dacht dat ik alles wel wist over voeding, bewegen, slaap en stress. 

Wat ik heb geleerd? Vooral eigenlijk dat het goed is dat ik niet zelf ben blijven proberen. Dat het veel effectiever is om er iemand met expertise bij te betrekken. 

Ik heb veel nieuwe kennis opgedaan. Bijvoorbeeld over het effect van bepaalde voedingsproducten op het lichaam; dat er verschil zit in de mate van ‘verzadiging’ en het snel weer honger krijgen, dat was compleet nieuw voor mij en heel erg leerzaam. 

En dat het heel logisch is dat je door blijft eten of blijft snaaien. Ik vond het zwak van mezelf, maar het blijkt gewoon fysiologisch verklaarbaar, ligt niet aan mij. Ik heb geleerd hoe ik daar vanaf kan komen. 

En bijvoorbeeld over bewegen, hoe je dat kunt inpassen in een druk leven en dat er verschil is in ‘beweegidentiteiten’. 

Hele concrete kennis waarmee ik zelf verder kon.. En ja, eindelijk heb ik ook de knop gevonden om mijn slaap te verbeteren.

Het aanpassen van mijn leefstijl was makkelijker dan ik dacht. Dit was de beste ‘cursus’ in persoonlijke ontwikkeling ooit. Zonder leefstijlcoaching had ik dit niet bereikt. 

Meer informatie?

Een kennismaking is gratis en vrijblijvend.

cool-logo
blcn-logo
kabiz-logo
cool-logo
blcn-logo
kabiz-logo

KVK: 27293619

Scroll naar boven